Zakażenie bakterią EHEC

W ciągu ostatnich dni wiele się słyszy o zakażeniu bakterią EHEC. Czym ona właściwie jest i dlaczego jest tak groźna?

EHEC to bakteria Escherichia coli (pałeczek okrężnicy), wywołująca objawy jak u typowego zatrucia pokarmowego (biegunka, biegunka z krwią oraz wymioty czy kurczowe bóle brzucha). Sprawcą tych dolegliwości jest jej toksyna, która atakuje i niszczy małe naczynia krwionośne w nerkach, sercu, mózgu i płucach.

Pierwsze symptomy choroby mogą pojawić się już w 6 do 12 godzin po spożyciu skażonego pokarmu, jednak okres inkubacji tej bakterii może trwac nawet 10 dni. Zakażenie EHEC nazywane jest także „chorobą brudnych rąk”. Groźną bakterią coli można także zarazić się poprzez kontakt z chorą osobą (np. przez podanie ręki, nieumycie dłoni i spożycie czegoś). Należy więc stosować środki ostrożności i przestrzegać zasad higieny. Ważne jest mycie owoców, warzyw oraz rąk. Pałeczki okrężnicy giną w wysokich temperaturach, dlatego też źródłem zakażenia mogą być wyłącznie nieumyte, surowe warzywa i owoce.

W ostatnim czasie przez Europę przeszła fala zachorowań na EHEC. Nie wiadomo co jest prawdziwym źródłem infekcji, choć prawdopodobnym miejscem wybuchu tej epidemii są Niemcy, gdyż liczba zatruć jest tam największa. Wiadomo jednak, że mamy do czynienia z nowym szczepem tej bakterii, dotąd nieznanym, opornym w dużej mierze na dostępne antybiotyki i trudnym do wyleczenia. Leczenie tej choroby zależy od skuteczności danych antybiotyków, od indywidualnej odporności zakażonej osoby oraz ilości skażonego i spożytego pokarmu. Szczyt zakażeń mamy już za sobą, w tej chwili sytuacja jest już prawdopodobnie opanowana. Nie popadajmy zatem w panikę. Aby zachować zdrowie wystarczy zachować minimum higieny i myć ręce oraz spożywane warzywa.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone