Anemia, czyli niedokrwistość

Anemia, czyli niedokrwistość jest powodowana niskimi wartościami hemoglobiny i erytrocytów we krwi.

Anemia to choroba, która występuje z bardzo dużej ilości powodów. Można ją mieć z powodu dużej utraty krwi, upośledzenia jej wytwarzania lub z powodu niedoborów składników odżywczych w organizmie. Kiedy nasza dieta jest uboga w żelazo, witaminy z grupy B12 możemy być pewni, że anemia nas dopadnie. Często u wielu ludzi, mimo dbania o zdrowie, pojawia się ta choroba, ponieważ są oni obciążeni genetycznie i żelazo muszą przyjmować dodatkowo w postaci tabletek. Często anemię obserwuje się u ludzi przewlekle chorych, którzy zmagają się ze wszelkimi rodzajami nowotworami, chorobami jelit i serca.

Jak widać anemia może dotknąć każdego, a jej najczęstszą odmianą jest ta, w której występuje niski poziom żelaza. Jeśli się jej nie leczy prowadzi do chorób serca, a to skutkować może nawet śmiercią. Dlatego warto co jakiś czas zbadać sobie krew i właśnie poziom żelaza. Aby wynik był miarodajny należy odstawić wszelkie preparaty z żelazem na kilka tygodni przed badaniem. Można też, a nawet należy obserwować swoje ciało. Najczęstsze objawy anemii to blada cera i brak sił. Potem pojawiać się mogą mroczki przed oczami i omdlenia. U kobiet dochodzą też obfitsze i boleśniejsze miesiączki. Po drugie właśnie kobiety przez comiesięczną menstruację powinny baczniej pilnować poziomu żelaza, zwłaszcza te planujące dziecko lub będące już w ciąży, bo żelazo odpowiedzialne jest za natlenianie krwi, a przez to i odpowiednie odżywianie narządów wewnętrznych zarówno matki jak i tych, które się dopiero wykształcają u dziecka i każde zaburzenia w jego dostarczaniu mogą spowodować zły rozwój płodu i jego późniejsze choroby.

Najwięcej żelaza jest w czerwonym mięsie (szczególnie w podrobach np. wątróbce). Wegetarianie powinni zjadać dużo warzyw strączkowych i kasz. Żeby żelazo dobrze się wchłaniało należy wspomagać je witaminą C, czyli zjadać dodatkowo dużo cytrusów lub „zieleniny”. Należy też obalić mit znienawidzonego szpinaku, który wcale nie ma tyle żelaza, jak się jeszcze kilkanaście lat temu uważało. Problem z anemią jest dużo bardziej poważny, gdy spowodowana jest ona przewlekłymi chorobami krwi, czyli zakłóceniami w produkcji jej składników i z powodu innych chorób wymagających długotrwałego leczenia.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone