Gruźlica

Osłabienie, gorączka, bóle w klatce piersiowej, brak apetytu, nieustający kaszel czy duszności to symptomy mogące świadczyć o gruźlicy. Choroba ta przenoszona jest drogą kropelkową lub drogą pokarmową, co sprawia, że bardzo łatwo można się nią zarazić oraz zarazić innych.Chorujesz na gruźlicę? Udaj się do lekarza pulmonologa.

Kiedy dochodzi do zakażenia, organizm nie zawsze poradzi sobie z inwazją. Prątki gruźlicy mają zdolność obrony przed naszym układem odpornościowym, wytwarzając odpowiednie substancje. Kiedy drobnoustroje przedostaną się do płuc, zaczynają przenikać do komórek, które stanowią budulec pęcherzyków płucnych. Kiedy prątki urosną do odpowiednich rozmiarów, rozrywają ścianki pęcherzyków, czego efektem jest ich obumieranie.

Jak leczyć gruźlicę?

Na całe szczęście w większości przypadków gruźlica jest w 100% uleczalna. Obecnie okres kuracji waha się pomiędzy 6 a 9 miesiącami. Jeżeli więc możliwie jak najszybciej udamy się do lekarza i będziemy przestrzegać jego zaleceń to mamy ogromne szanse na pokonanie złośliwych drobnoustrojów. Ludzie, którzy chorują na gruźlicę powinni zostać odizolowani od otoczenia i najlepiej pozostać w szpitalu. Podczas tego okresu, leczony musi przyjmować różnego rodzaju lekarstwa hamujące i zwalczające prątki.

Ogromy wpływ na skuteczność leczenia gruźlicy ma odżywianie. Podczas choroby należy spożywać duże ilości produktów wysokobiałkowych, świeżych owoców i warzyw oraz pełne ziarna zbóż. Aby nadrobić stracone kilogramy wynikające z osłabienia organizmu, dieta powinna zawierać posiłki wysokokaloryczne, a w celu zwiększenia odporności zaleca się zwiększenie dawki witamin A i C.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone